Facebook

Samenwerking Bibliotheek

Speel-o-theek Drunen en Bibliotheek Heusden bundelen krachten

Speel-0-theek Drunen en de Bibliotheek Heusden gaan de krachten bundelen. Voor het einde van het jaar kunnen leden van de bibliotheek ook op de locaties Oudheusden en Vlijmen speelgoed lenen voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Hiermee gaat een al lang gekoesterde wens van de speel-o-theek in vervulling.

Voorzitter Ron Prins van Stichting Speel-o-theek Drunen (SOT) zette met een uiterst tevreden gevoel zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. “Een terugloop in het vrijwilligersbestand en de daardoor beperkte openstelling in Drunen speelt ons parten. Ook ons registratie- en uitleensysteem is niet meer van deze tijd. Kortom, hoogste tijd om samenwerking te zoeken met een professionele organisatie als de Bibliotheek Heusden. Door naast in Drunen ook uitleenpunten in de biebvestigingen Oudheusden en Vlijmen in te richten, bereiken wij een veel grotere groep kinderen. Een enorme stap voorwaarts in onze dienstverlening.”

Ook bibliotheekdirecteur Sergei Versteeg ziet grote voordelen. “Boeken zijn niet het enige middel om de persoonlijke ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Leermiddelen zoals puzzels behoren dan ook al jaren tot onze collectie. Speelgoed is hierop een waardevolle aanvulling. Bijkomend voordeel is dat het uitlenen van speelgoed een bredere groep mensen met de diensten van de bibliotheek in contact brengt.”

Prins kan het belang van spelen niet genoeg benadrukken. Door te spelen oefenen kinderen sociale, emotionele en motorische vaardigheden. “De speel-o-theek zorgt ervoor dat kinderen in elke leeftijdsfase het speelgoed kunnen krijgen waar zij aan toe zijn. Dankzij de moderne bibliotheeksoftware kan het aanbod in zowel tekst als beeld worden vastgelegd en via internet worden bekeken”, aldus de SOT-voorzitter. Versteeg vult aan: “Ons systeem biedt de mogelijkheid om de pedagogisch toegevoegde waarde van het speelgoed digitaal vast te leggen. Ouders kunnen zo samen met bijvoorbeeld logopedisten, fysiotherapeuten, het consultatiebureau en onderwijsdeskundigen passende keuzes maken.”

Speelgoed kan straks op de drie locaties in de gemeente worden gereserveerd. De openingstijden van de speel-o-theek worden gelijk aan die van de lokale bibliotheekvestiging. In de plannen van de beide partners wordt het aanbod in de loop van de tijd flink uitgebreid. Om de gestelde doelstellingen te behalen zal een beroep worden gedaan op gemeentelijke projectsubsidie en op fondsen als Jantje Beton en Oranjefonds.